הליכי פשיטת רגל בעקבות הרפורמה החדשה

הליכי פשיטת רגל בעקבות הרפורמה החדשה 

בשנת 2012 נכנסה הרפורמה החדשה בהליכי פשיטת רגל. 5 שנים חלפו מאז. מה השתנה בעקבות הרפורמה וכמה היא סייעה לחייבים? תשובות לכך בשורות הבאות. 

הליך פשיטת רגל עשוי להיפתח ביוזמת החייב, הנושה או בית המשפט, ומטרותיו מסתכמות בגביית כספי הנושים בשיעור סביר, שיקום החייב ומתן הזדמנות לפתיחת דף חדש בחייו ומניעת נטל כלכלי על המדינה והנושים.

בעבר הליך פשיטת הרגל ארך שנים רבות, ולרוב לא ניתן היה לדעת כיצד יסתיים. 
הסיבה לכך הייתה בשל העומס הרב אתו התמודדו מערכת בתי המשפט בישראל והכונס הרשמי, וזאת בשל כמות התיקים שנפתחו בשנה (כ- 9,000 תיקים) אשר לא אפשרה טיפול מהיר ויעיל, וגרמה להנצחת מצבו של החייב המיואש שלא ראה את "האור שבקצה המנהרה". 
  
בשנת 2012 נכנסה הרפורמה החדשה שהנחיל כונס הנכסים הרשמי, פרופ' דוד האן. מטרותיו העיקריות היו להביא לכך שהליך פשיטת הרגל יתקצר באופן משמעותי, למנוע התארכות בתיקים שאין בהם תועלת כלכלית ולגבות כספים לטובת הנושים תוך זמן סביר. 

השינוי העיקרי שנעשה ברפורמה התבטא בכך שנקבע זמן קצוב להליך. בעבר הליך פשיטת רגל ארך שנים רבות וללא הגבלת זמן, אולם כיום משך הזמן שהוקצב עד לדיון בבית המשפט בו יוכרז החייב כפושט רגל ומתן הפטר מלא או מותנה (בתנאי שעמד בהתחייבויותיו) הנו 18 חודשים בלבד.

במהלך התקופה הזו, בוחן הכונס הרשמי ו/או המנהל המיוחד שימונה ע"י בית המשפט את כל הכנסים ברשות החייב, אופן יצירת החובות, יכולת החזר החובות ותום ליבו של החייב. 
לאחר חקירת החייב ולפני הדיון בבית המשפט, מגיש המנהל המיוחד תסקיר מקיף הכולל את תוצאות החקירה והבדיקות שנעשו על החייב, מצב חובותיו, תביעות החוב שהגישו הנושים והמלצות לתכנית פירעון המותאמת לחייב על פי יכולתו הכלכלית והאישית. 

חשוב לציין, כי התנהגותו של החייב חשובה ביותר ואף עשויה לחרוץ את גורל ההליך. ולכן, על החייב לשתף פעולה ולהתמיד בהליך על ידי תשלום צו התשלומים שיושת עליו, להגיש דוחות חודשיים ולפעול בתום לב. כאשר המנהל המיוחד והכונס הרשמי מתרשמים לטובה מהחייב, סיכויו לקבל הפטר נעשים גבוהים ביותר.     
הפטר מלא ומיידי יינתן כבר במעמד הדיון הראשון וההכרזה על פשיטת הרגל, אם יתברר, כי אין תועלת בהמשך ההליך משום שאין לחייב יכולת פירעון. לחלופין, הפטר מותנה יינתן למשך זמן קצוב של כ- 36 חודשים לערך, במהלכם ישלם החייב סכום חודשי קבוע שיקבע על ידי בית המשפט, ולאחר פירעונו- ההפטר יהפוך לסופי ומוחלט. 

במבט לאחור, כ- 5 שנים לאחר כניסתה של הרפורמה, ניתן לומר כי היא הגשימה את מטרותיה העיקריות. בזכות השינוי האמור לעיל, הליכי פשיטת הרגל נעשו פשוטים וברורים יותר הן עבור החייב בכך שכבר במעמד הדיון הראשון הוא יידע בוודאות כמה יהיה עליו לשלם, ומתי יהיה מופטר ממלוא חובותיו, הן עבור הנושה, שמצליח לקבל חזרה חלק מכספו ובתוך זמן סביר, והן עם בתי המשפט שמספר התיקים שנסגרים השתפר באופן משמעותי. 

עם זאת, פושטי רגל שההליך שלהם החל לפני הרפורמה וטרם קיבלו הפטר מלא, יכולים גם הם ליהנות מהיתרונות הטמונים ברפורמה האמורה, אילו רק יגישו בקשה לבית המשפט לקבלת הפטר.
בקשה לפשיטת רגל ו/או הפטר מומלץ להגיש באמצעות עורך דין הבקיא בתחום. 
Share by: